Scandal între Primăria Zalău şi firma de termoficare

Furnizorul de energie termică E Star SA Distriterm SRL vrea să se retragă din municipiul Zalău şi să renunţe la contractul de delegare de gestiune pe care îl are încheiat cu administraţia municipală. Cum aceasta din urmă nu este de acord cu notificarea primită în acest sens de la E Star, cazul va fi soluţionat, cel mai probabil, în instanţă.

Efectele crizei economice încă pot fi constatate la nivel de România. RFV Distriterm – expert în modernizarea sistemelor de termoficare şi furnizor al energiei termice în Zalău – nu şi-a început activitatea în municipiul sălăjean sub cele mai bune auspicii şi, la doar un an de când anunţa investiţii majore în folosul zălăuanilor, compania doreşte să se retragă din oraş. În acest sens, SC E Star Distriterm SRL Zalău a înaintat administraţiei municipale o notificare privind derularea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare cu energie termică.
O informare referitoare la acestă notificare a fost prezentată, ieri, consilierilor locali muni-cipali, care s-au întrunit în şedinţă ordinară, primarul Radu Căpîlnaşiu explicând că furnizorul de energie termică va căuta orice subterfugiu pentru a scăpa de plăţile care trebuie efectuate către bugetul local, conform contractului semnat cu municipalitatea. „Neavând posibilitatea de a mai face acele investiţii pe care şi le-au asumat, cu siguranţă vor căuta orice subterfugiu pentru a scăpa de plată. Se pare că se retrag cu totul din România, dar şi din Ungaria”, a declarat Radu Căpîlnaşiu, ieri, în şedinţa de Consiliu Local.
Potrivit edilului, municipalitatea nu este, însă, de acord cu notificarea primită de la E Star, cazul urmând să fie soluţionat, cel mai probabil, în instanţă.
RFV a demarat, anul trecut, introducerea sistemului de distribuţie pe orizontală a energiei termice în blocurile din Zalău, această soluţie tehnică fiind pentru prima dată implementată în municipiul sălăjean, deşi în mai multe oraşe din România acest sistem deja era funcţional, la vremea respectivă. Cel mai mare interes faţă de reconectare la noua reţea de termoficare a fost înregistrat în zona Dumbrava, aceasta fiind inclusă în planul de reabilitare a punctelor termice. În total, în Zalău ar fi trebuit reabilitate astfel şase puncte termice, atât din Dumbrava (I, II şi Nord, n.r.), cât şi din zonele Păcii şi Simion Bărnuţiu.
În urma implementării sistemului respectiv, RFV garanta diminuarea costurilor cu cel puţin 5 la sută faţă de costurile cu microcentrala, reprezentanţii companiei explicând anul trecut că, pentru un apartament, costul introducerii noului sistem înseamnă 80 de lei/lună timp de 5 ani, sumă din care RFV ar fi suportat 50 la sută.

Companie listată la bursa din Budapesta

Compania RFV furnizează energie termică în Zalău în baza contractului de concesiune încheiat cu administraţia locală şi intrat în vigoare la 1 decembrie 2010.
Potrivit actului respectiv, RFV va furniza energie termică în Zalău în următorii 49 de ani, timp în care va realiza o investiţie semnificativă pentru modernizarea reţelei de termoficare.
Compania RFV a câştigat, în 2010, licitaţia anunţată de Consiliul Local Zalău pentru modernizarea şi întreţinerea sistemului de termoficare al oraşului, trebuind să investească 130 de milioane de lei în reţeaua de termoficare locală în perioada 2011-2014. Investiţia ar fi trebuit să permită locuitorilor Zalăului să folosească din nou sistemul centralizat de termoficare, având la dispoziţie apă caldă permanent şi căldură reglabilă individual. Potrivit unei analize făcute de reprezentanţii RFV, în momentul preluării, reţeaua din Zalău avea o vechime de peste 30 de ani, incluzând secţiuni care nu au fost folosite de câţiva ani şi având pierderi pe reţea în medie de 40 la sută.
Compania şi-a propus să efectueze o parte semnificativă din modernizarea sistemului de termoficare încă din 2011, astfel încât în următorii 2 ani să recupereze majoritatea consumatorilor care existau în trecut în sistemul central de termoficare al oraşului (circa 21.000 de apartamente, n.r.). În prezent, sunt branşate la sistemul centralizat aproximativ 600 de apartamente şi 48 de instituţii.
RFV Distriterm este listată la bursa din Budapesta şi are referinţe privind construirea unor sisteme de termoficare economice şi fiabile în Ungaria şi România.

Mihaela Moldovan

2 Thoughts to “Scandal între Primăria Zalău şi firma de termoficare”

  1. Anonim

    Inca una din maretele realizari ale lui Capalnasiu.Sistemele clasice de incalzire centralizata sunt falimentare in Romania dar tinute in viata cu subventii grase de la bugetele locale, in general pe businessuri externalizate.La Zalau s-a externalizat serviciul in mod ilegal si iresponsabil, la fel ca si in cazul serviciului de apa-canal, fara dezbatere publica si vadit contra intereselui public, cu presiuni intrigi si influente in blocuri pentru bransarea la sistem.Desigur Capalnasiu va gasi din nou justificari atat pentru retragerea operatorului cat si pentru semnarea contractului…zalauanii responsabili spun insa ca s-a depasit cu mult limita de toleranta…

  2. Anonim

    unde-i udmr-istu Soika, sau a spalat iar putina si a ramas cu banii…afacerea parca era a lui nu a lui Capalnasiu…..

Leave a Comment